„Castelul Mişcător al lui Howl” de Diana Wynne Jones

Yep…cartea şi nu filmul.

Descriere: In tinutul Ingary, vrajile, mantiile care te fac invizibil si cizmele de sapte leghe sunt lucruri cat se poate de obisnuite. Cu vrajitoarea din Waste este insa alta poveste. Dupa cincizeci de ani de liniste, se zvoneste ca are de gand sa terorizeze din nou tinutul. Asa ca, in momentul in care un castel negru se iveste la orizont, toata lumea crede ca e mana vrajitoarei. Dar se dovedeste ca, de fapt, castelul apartine vrajitorului Howl, despre care se spune ca ii place sa manance inimile tinerelor fete. Surorile Hatter si Sophie, Lettie si Martha sunt si ele avertizate sa nu se aventureze singure pe strada. Insa acesta nu e decat inceputul. In acest puzzle magic, oamenii si lucrurile nu sunt ceea ce par. Identitatile se schimba, destinele se intrepatrund, iubitii se incurca. Vrajitoarea din Waste a aruncat un blestem asupra lui Howl. Oare dezlegarea sta intr-o celebra poezie? si ce se va intampla cu Sophie odata ce va intra in castelul lui Howl si va face cunostinta cu demonul focului?

„Castelul Mişcător al lui Howl” e prima parte din trilogia „Castelul” a Dianei Wynne Jones. Nu am să surprind pe nimeni când voi spune că principalul motiv pentru care m-am apucat de carte este ecranizarea ei, în regia lui Hayao Miyazaki de la Studio Ghibli. Cred că e filmul meu preferat de animaţie şi l-am văzut de atâtea ori, încât descoperirea unei cărţi în baza căruia a fost produs, m-a încântat ENORM.

Imagini pentru howl's moving castle gifMi-a luat mult timp până am găsit-o, începând cu asta. În librăriile de la noi, nici urmă şi cam peste un an am găsit-o la un preţ rezonabil şi am luat-o imediat. Fireşte, după asta a urmat din nou o perioadă de „aşteptare” în care nu voiam să mă apuc de ea imediat pentru că eram prea entuziasmată şi ştiam că o să-mi placă cartea, iar din acest motiv, voiam să prelungesc această dulce tentaţie mai mult. În final, s-a zis cu răbdarea mea şi am scos-o de pe raft, în sfârşit.

Surprinzător, cartea are o atmosferă similară cu filmul. De regulă, multe ecranizări te duc cu gândul la orice altceva, însă nu şi la carte, însă în cazul de faţă, pot să spun că filmul a făcut o treabă bună portretizând personajele, relaţia dintre ele, ţinuturile şi tot restul. Dacă în film au fost frumoase, în carte sunt de două sau chiar de trei ori mai „desfăşurate”, cu o prezentare foarte simplă, dar în acelaşi timp, extrem de fermecătoare.

Imagini pentru howl's moving castle gifHowl e la fel ca în film. Un vrăjitor temut de toţi despre care se zvoneşte că ar mânca inimile tinerelor fete. Cu adevărat, acesta este un tânăr foarte politicos (aş spune chiar FOARTE) şi cu o inimă bună (chiar dacă, practic, îi cam lipseşte). E destul de narcisist, aş spune. De fapt, toţi ar spune-o dacă ar auzi că tipul petrece zilnic câte două ore în baie dichisindu-se. Are aceeaşi aură misterioasă, dar totuşi copilărească şi în majoritatea timpului pare doar un tânăr care vrea atenţie. Dar, de multe ori, în această carte lucrurile nu sunt mereu ceea ce par.

Sophie ne este descrisă mai mult în carte. Are două surori, ea fiind cea mai mare dintre ele. Un lucru interesant e că în carte ni s-a dezvăluit mai mult despre identitatea şi viaţa celor două surori, cât şi relaţia lor cu Sophie. O perspectivă foarte interesantă, din moment ce în film, familia lui Sophie nu a avut prea multă prezenţă.

De asemenea, în carte e decrisă mult mai bine şi îndetaliat relaţia dintre Howl şi Sophie cu, fireşte, multe plot twist-uri la sfârşit. În Imagini pentru howl's moving castle michaelfilm a părut ceva mai rece, în schimb, Howl e prezent aproape pe tot parcursul cărţii şi vedem mai multe momente din viaţa lor zilnică, dacă aş putea să-i spun aşa. Ah, un moment pe care nu voiam să-l uit e că Michael, piciul din film care e ucenicul lui Howl, nu e chiar un pici, având, de fapt, 15 ani şi are un rol foarte impotant în carte.

Mi-a plăcut extrem de mult cartea şi vreau să citec continuarea, deşi nu sunt sigură cu privire la partea a doua, din moment ce protagoniştii sunt altcineva, deşi povestea are loc în acelaşi ţinut. Cu toate astea, Howl şi Sophie apar în cartea a treia, într-o nouă formulă, de fapt, şi pe aia cu siguranţă că am să o citesc!

Şi acum, pentru că nu mă voi putea exprima fără a face nişte SPOILERE, vă rog să nu citiţi conţinutul de mai jos dacă plănuiţi să lecturaţi cartea.

Imagine similară

M-au şocat multe lucruri în această carte din simplul fapt că erau diferite de ceea ce mi-am închipuit până acum. Dar cred că cel mai şocant dintre toate este faptul că Howl, de fapt, e din Ţara Galilor, una foarte modernă unde există televizoare şi computere, asta descriindu-se foarte bine în carte. Bine, nu se menţionează foarte des, dar ne-a fost dat de înţeles destul de clar că acolo s-a născut şi că a ales să trăiească în „lumea lui Sophie”. Dar nu acesta e lucrul cel mai important, fiţi siguri, pentru că se pune accentul pe mult alte lucruri.

Dacă v-a plăcut filmul, fiţi siguri că o să vă placă şi cartea.

Reclame

Vrei să laşi un comentariu?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s