‘Hoţul de Cărţi’ de Markus Zusak sau cum îţi pare cool un personaj numit moartea

Imagini pentru hoţul de cărţi

Hoţul de Cărţi nu mai e atât de mainstream ca acum 2-3 ani, însă eu tot n-am uitat de ea, lăsând-o acolo pe o listă ca mai apoi să revin. O să încep prin a spune că e deja una dintre cărţile favorite citite anul ăsta şi voi încerca să redau mai jos prin cuvinte cât de mult şi în ce mod m-a fascinat.

Deci avem o Germanie nazistă, o fată ce fură cărţi, un Jessie Owens şi o moarte. Am fost plăcut surprinsă de stilul lui Markus Zusak. Acţiunea are loc în timpul celui De-al II-lea Război Mondial, Germania nazistă şi naratorul cărţii este chiar moartea, vă daţi seama că nu e cartea ce o să te facă să râzi în hohote. Cu toate astea, în carte persistă ici şi colo elemente umoristice, chiar moartea având un simţ al umorului destul de…fain. Mă întreb de la cine a preluat glumele. Cred că din această cauză totul mi s-a părut foarte realist. Toate personajele şi-au găsit bine rolul aici şi (aproape) toate mi s-au părut deosebit de interesante. Pe lângă Liesel, Trudy, Max şi soţia primarului, Ilsa, m-au captivat nespus. Trudy, un puşti interesant şi genul acela de personaj care parcă nu te atrage cu nimic, însă eşti curios să citeşti mai mult despre el. E cel care îi devine cel dintîi prieten al lui Liesel şi amândoi îşi potrivesc nişte Imagini pentru the book thief gifporecle foarte drăguţe. Max, evreul pe care familia (adoptivă) a lui Liesel îl ascundea în pivniţă, este personajul care nu mi-a plăcut la început. Nu ştiu de ce, însă, la un moment dat chiar voiam să dispară, lol. Bine, l-am îndrăgit într-un final (nu chiar la final, ceva mai devreme) şi mi-a plăcut şi mai mult după vizionarea filmului (actorul era drăguţel). Mi-a plăcut ce a făcut pentru Liesel şi prietenia lor a fost în totalitate ceva de invidiat. Era ceva ce nu poţi percepe prin cuvinte şi fapte.

Ilsa, soţia primarului, cea care a prins-o în acţiune e personajul ăla bogat şi bun la suflet care te face să-l adori şi să-i spui mersi că mai aduci ceva lumină în viaţa gri a personajului principal (nu mai era chiar atât de gri, şi totuşi [cam multe paranteze]). Imagini pentru the book thief gif

Nu vreau să-i omit şi pe părinţii lui Liesel care au luat-o să locuiască cu ei. Mama ei e genul de persoană pe care o auzi ţipând de la 3 străzi distanţă şi de la care Liesel mai încasa o bătaie bună pentru că îşi murdărea hainele, însă e o femeie ce îşi exprima astfel iubirea şi, într-adevăr, o iubea nespus de mult pe Liesel. Tatăl ei, desigur, o cicălea pe mama ei, mai încasa şi el nişte înjurături de la ea, dar le iubea pe amândouă şi relaţia lui cu Liesel era frumoasă…adică extrem de frumoasă.

Ah, nu pot să spun mai multe despre personaje fără a spoileri ceva.

Însă, dacă încă nu aţi citit Hoţul de Cărţi şi sunteţi sceptici în privinţa cărţii, atunci oferiţi-i o şansă. Chiar dacă e Germania nazistă, războaie etc, e o lectură foarte plăcută, cu elemente amuzante şi personaje minunate.

aIMG_20160822_132834

Reclame

Vrei să laşi un comentariu?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s