‘O Zi din Şapte’ de Lauren Oliver

Descriere: Daca ai avea o singura zi de viata, cum ai alege s-o traiesti? Si daca ai sti ca vei muri, ce moment ai vrea sa retraiesti?
Acestea sunt intrebarile pe care si le pune tanara Samantha Kingston, in cele sapte zile aproape identice pe care le traieste si retraieste pentru a indrepta o greseala pe care trebuie mai intai s-o descopere. Ea pare sa duca o viata perfecta: face parte din grupul celor mai populari elevi, are ca iubit pe cel mai tare baiat din scoala, are un grup de prietene cu care imparte totul si aproape tot ce isi doreste. Dar oare e chiar asa? Dupa o petrecere aparent ratata, sufera un accident de masina si moare. Apoi se trezeste a doua zi si o ia de la capat. Si apoi iar. Si iar. Ziua de 12 februarie, care ar fi trebuit sa fie o zi ca oricare alta in viata ei, devine ultima ei zi din viata. De sapte ori. Ce trebuie sa faca Samantha pentru a iesi din aceasta bucla temporala si pentru a-si salva sufletul si pe cei din jurul ei?

Sincer, când am citit descrierea aproape că era să pun cartea la loc pe raft, dar ceva toptuşi m-a convins s-o iau. Adică, de câte ori n-am mai auzit povestea cu adolescenta ce are popularitate, cel mai tare iubit din şcoală şi tot aşa. Iar partea a doua, am văzut atâtea filme şi seriale cu subiectul ăsta că nu prea mă mai interesa cine ştie ce. Dar totuşi am luat-o s-o citesc şi uite că aacum îmi vine să-mi dau palme pentru că aveam dubii atunci.

Totul se începe cu o descriere a vieţii perfecte a lui Sam Kingston. E una dintre cele mai populare fete din liceu, iubitul ei, Rob, e unul dintre cei mai hot tipi din liceu, are trei prietene bestiale, Lindsay, Ally şi Elody şi tocmai se pregătea de o nouă zi, mai degrabă Ziua Îndrăgostiţilor, la sfârşitul căreia, avea să numere grămada de trandafiri primiţi. Era să mă plictisesc în paginile care descriau toate lucrurile astea dacă nu era acel ‘dacă’ prezent în mintea lui Sam mai la fiecare pas.

Am fost uşurată când Sam şi-a dat seama că a murit şi că retrăieşte aceeaşi zi şi că nu era nevoie de 300 de pagini ca să-şi dea seama de asta sau să vină vreun fel de înger să-i zică asta.

Acum, iubesc cartea asta! I-am iubit fiecare pagină, fiecare frază, fiecare gând al lui Sam. De fapt, are un mesaj profund în ea şi odată cu maturizarea lui Sam, mi-am dat şi eu seama de unele lucruri şi mi-am amintit de greşelile ce le-am făcut în trecut. Greşeli asemănătoare cu ale lui Sam. Ea a primit o a doua şansă. Iar şi iar şi iar. A primit o altă sau alte şanse pentru a-şi isprăvi greşelile, pentru a descoperi adevărul, pentru a face lucrul corect, pentru a învăţa o lecţie.

Cred că O zi din Şapte ar trebui s-o citească fiecare adolescent, fiecare persoană ce trece prin circul numit liceu. Trebuie citită pentru a vedea cum un lucru banal poate strica o prietenie, viaţa cuiva şi cum se ajunge chiar şi la moarte.

Păcat că n-a citit-o mai devreme, dar nu e prea târziu totuşi. E una dintre cele mai bune cărţi citite vara asta de mine. Şi pentru că am promis că termin Academia Vampirilor înainte sa vină toamna, promit că asta e ultima! 😀

Reclame

Vrei să laşi un comentariu?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s